Reseguide till Aten

Upptäck det bästa med Aten, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Aten

Aten, döpt efter krigsgudinnan och beskyddaren av hantverk och konst, Athena, är staden där demokratin föddes. I varje hörn hittar du historia i form av utgrävningar, historiska monument och spännande museer. Det har bott människor i nästan 3 500 år i den grekiska huvudstaden och det märks när du vandrar längs stadens alla gator.

Valutaeuro
Befolkning664 046
SpråkGrekiskt

Saker att göra i Aten

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Aten
Acropolis
Acropolis

Akropolen i Aten har funnits sedan 400-talet f.Kr. och har använts som bland annat ett hem för kungligheter, citadell, ett mytiskt hem för gudarna och ett religiöst center. Akropolis ligger uppe på ett berg vilket tros ha varit planerat för att ha bra utsikt över staden för att kunna skydda dess invånare från möjlig attack.

Arkeologiska museet i Aten
Arkeologiska museet i Aten

Detta är ett av Greklands största museum med 3000 år gamla objekt från den grekiska historian – från förhistoriska till sena antiken. Det finns över 11 000 föremål som inkluderar skulpturer, konstverk och vaser. Museet har sin permanenta utställning men även tillfälliga utställningar så du kan alltid upptäcka något nytt.

De bästa aktiviteterna & sevärdheterna i Aten

Saker att göra gratis i Aten

  • För en spektakulär utsikt över Aten rekommenderas ett besök upp på Lycabettus-backen. Detta är den högsta punkten i Aten och hit når du genom att gå upp för den branta trappan eller ta linbanan från Artistippou-gatan upp.
  • Passa på och njut av de fina botaniska trädgårdarna i Aten, bland annat Atens nationalträdgård och Diomidous Botaniska trädgård. Här hittar du över 3500 olika växter från hela världen.
  • Om du vill passa på att besöka museum gratis kan du bland annat besöka Gounaropoulos Museum, Atens universitetshistoriska museum och muséet för populära instrument. Där får du lära känna en känd konstnär, får reda på fakta om den moderna grekiska historian och kan se en unik kollektion av musikinstrument.
  • Att besöka en marknad är en rolig utflykt som bara kostar så mycket som du är villig att spendera. På loppmarknaden i Monastiraki finns massor att titta på. De har öppet varje dag, men söndag är den stora marknadsdagen. Självklart finns det fler gratis aktiviteter i Aten att testa på.

När ska man besöka Aten?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

3 168 kr - 13 824 kr

Temperatur

10 - 28 °C

Nederbörd

5 - 64 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Aten i juli då genomsnittstemperaturen är 28 °C, och den högsta kan gå upp till 32 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som 7 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Aten i december då nederbörden ligger på omkring 64 mm. Den torraste perioden är däremot juli med så lite som 5 mm nederbörd i genomsnitt.


Övernattningar i Aten

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Hållbart resande i Aten

  • Att ta dig runt i Aten på ett miljövänligt vis är enkelt, de flesta turistmålen ligger inom gångavstånd eller en kort tur i metron. En biljett till metron köper du enkelt på någon av stationerna innan du hoppar på.
  • En annan aktivitet som tillhör hållbar turism i Aten och som dessutom är gratis är att besöka någon av stränderna. Om du skulle vilja ha en avkopplande dag kan du dessutom hyra en solstol och ett parasoll. Du hittar bland annat Astir, Akti Vouliagemenis, Asteras, Yabanaki och Krabo för att endast nämna några stränder värda att besöka.
  • Om du gillar ekologisk, lokalproducerad mat finns det flera mindre marknader i Aten som erbjuder detta. Om du ser ordet laiki, som betyder folkets marknad, vet du att du kan handla färskproducerad mat.
  • För miljövänliga aktiviteter kan du bland annat passa på att åka på en tvåtimmars höjdpunktstur med elcykel efter solnedgången. Om du vill lära dig laga grekisk mat kan du även passa på att ta en matlagningskurs och dessutom besöka någon av de lokala marknaderna för ingredienser som behövs för matlagningen.

Vanliga frågor

Vilket område är det bäst att bo i när man är i Aten?

Andra gillar att bo i Plaka, Neos Kosmos eller Exarcheia när de besöker Aten. Överväg också att leta efter boende i Kolonaki eller Psirri.

Vilken är den bästa flygplatsen att landa på när du flyger till Aten?

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Aten är Aten-Elefthérios Venizélos flygplats, Mykonos flygplats och Skiathos flygplats.

Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Aten?

Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Aten under juli, när det ofta blir så varmt som 28 °C med maxtemperaturer på upp till 32 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt 10 °C, vilka tenderar att sjunka till 7 °C.

Vilken är den regnigaste månaden i Aten?

December tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Aten med en nederbörd på omkring 64 mm.

Hur länge bör jag stanna i Aten?

Besökare spenderar oftast 4 dagar i Aten i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

Kan jag hyra bil i Aten?

Ja, du kan hyra bil i Aten för ungefär 208 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.

Vart kan jag åka på en dagsresa till från Aten?

Kesariani, Tavros och Dafni är några platser du kan besöka under din resa till Aten.


Börja planera din resa till Aten

Få de senaste insikterna om flyg till Aten
Få de senaste insikterna om flyg till Aten

Hitta den bästa tiden att resa, de billigaste priserna och populäraste flygbolagen.

Hitta flyg till Aten
Börja planera din resa idag
Börja planera din resa idag

Få en överblick över de bästa hotellen i de mest populära stadsdelarna i Aten

Hitta hotell i Aten
Bästa hyrbilsfirmorna i Aten
Bästa hyrbilsfirmorna i Aten

Upplev Aten bakom ratten! Läs mer om de bästa erbjudandena på hyrbilar här.

Hitta bilar i Aten
Bo på ett semesterboende
Bo på ett semesterboende

Njut av alla bekvämligheter som hör ett hem till på semestern. Läs mer om semesterboenden här.

Hitta semesterboenden i Aten