Reseguide till Aten

Upptäck det bästa med Aten, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Aten

Aten, döpt efter krigsgudinnan och beskyddaren av hantverk och konst, Athena, är staden där demokratin föddes. I varje hörn hittar du historia i form av utgrävningar, historiska monument och spännande museer. Det har bott människor i nästan 3 500 år i den grekiska huvudstaden och det märks när du vandrar längs stadens alla gator.

Valutaeuro
Befolkning664 046
SpråkGrekiskt

Saker att göra i Aten

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Aten

De bästa aktiviteterna & sevärdheterna i Aten

Insider-tips för Aten

De bästa artiklarna som nämner Aten skrivna av våra reseexperter

Saker att göra gratis i Aten

  • För en spektakulär utsikt över Aten rekommenderas ett besök upp på Lycabettus-backen. Detta är den högsta punkten i Aten och hit når du genom att gå upp för den branta trappan eller ta linbanan från Artistippou-gatan upp.
  • Passa på och njut av de fina botaniska trädgårdarna i Aten, bland annat Atens nationalträdgård och Diomidous Botaniska trädgård. Här hittar du över 3500 olika växter från hela världen.
  • Om du vill passa på att besöka museum gratis kan du bland annat besöka Gounaropoulos Museum, Atens universitetshistoriska museum och muséet för populära instrument. Där får du lära känna en känd konstnär, får reda på fakta om den moderna grekiska historian och kan se en unik kollektion av musikinstrument.
  • Att besöka en marknad är en rolig utflykt som bara kostar så mycket som du är villig att spendera. På loppmarknaden i Monastiraki finns massor att titta på. De har öppet varje dag, men söndag är den stora marknadsdagen. Självklart finns det fler gratis aktiviteter i Aten att testa på.

När ska man besöka Aten?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

4 850 kr - 11 020 kr

Temperatur

10 - 28 °C

Nederbörd

5 - 64 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Aten i juli då genomsnittstemperaturen är 28 °C, och den högsta kan gå upp till 32 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som 7 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Aten i december då nederbörden ligger på omkring 64 mm. Den torraste perioden är däremot juli med så lite som 5 mm nederbörd i genomsnitt.


Övernattningar i Aten

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Hållbart resande i Aten

  • Att ta dig runt i Aten på ett miljövänligt vis är enkelt, de flesta turistmålen ligger inom gångavstånd eller en kort tur i metron. En biljett till metron köper du enkelt på någon av stationerna innan du hoppar på.
  • En annan aktivitet som tillhör hållbar turism i Aten och som dessutom är gratis är att besöka någon av stränderna. Om du skulle vilja ha en avkopplande dag kan du dessutom hyra en solstol och ett parasoll. Du hittar bland annat Astir, Akti Vouliagemenis, Asteras, Yabanaki och Krabo för att endast nämna några stränder värda att besöka.
  • Om du gillar ekologisk, lokalproducerad mat finns det flera mindre marknader i Aten som erbjuder detta. Om du ser ordet laiki, som betyder folkets marknad, vet du att du kan handla färskproducerad mat.
  • För miljövänliga aktiviteter kan du bland annat passa på att åka på en tvåtimmars höjdpunktstur med elcykel efter solnedgången. Om du vill lära dig laga grekisk mat kan du även passa på att ta en matlagningskurs och dessutom besöka någon av de lokala marknaderna för ingredienser som behövs för matlagningen.

Vanliga frågor

Andra gillar att bo i Kypseli, Omonia eller Neos Kosmos när de besöker Aten. Överväg också att leta efter boende i Plaka eller Exarcheia.

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Aten är Aten-Elefthérios Venizélos flygplats, Mykonos flygplats och Skiathos flygplats.


Börja planera din resa till Aten