preloadSmiling woman shielding eyes while lying in boat on sunny day during vacation

Är du en av dem som börjar planera din resa när alla andra kommit hem från semestern? Då är en resa i september något för dig.

För när alla andra har börjat jobba igen och skolloven är slut, fortsätter sommaren på många resmål i takt med att priserna sjunker – vilket gör september till en gyllene möjlighet för dig som har en flexibel kalender. 

Så packa resväskan och se våra tips på vart det är bäst att resa i september 2024. Eller gå direkt till momondo’s topptips baserade på data för popularitet och flyg- och hotellpriser i september.

A rear view of three women carrying buckets on their heads walks toward the houses.
A cosy ambiance of an old stone-paved street, rustic buildings, and charming al fresco dining areas.
An individual swimming in a natural hot spring in the forest.


Bäst att resa i september för djur- och naturupplevelser

Välkomna hösten med storslagna djur- och naturupplevelser som blir ännu vackrare i höstens färger. Ta ett avkopplande dopp i varma källor eller ge dig ut på en vandring längs med hisnande vyer. 

Och det bästa? Sommarturisterna börjar avta, så du får mer natur för dig själv!

1. Azorerna, Portugal

A male tourist stands tall on top of a lush mountain overlooking the spectacular crater lakes against the scenic sky.
  • Varför resa hit i september? Perfekt månad att uppleva naturens storhet utan att trängas med andra turister

I Atlanten ligger Azorerna, en portugisisk ögrupp som är ett resmål i september som kommer att ta andan ur dig – och som står högst upp på min egen reselista. Dessutom har du i september möjlighet att undvika sommarturisterna!

Med det vilda havet, grönskande dalar, dramatiska klippor och vulkaniska kratrar lockar Azorerna naturentusiaster från hela världen (och ju färre turister, desto bättre blir naturupplevelsen).

Älskar du att vandra? Då är september den bästa månaden att resa till Azorerna eftersom det inte blir för varmt. Det är också en fantastisk tid att ge sig ut på havet för att spana både efter delfiner och valar.

Hitta flyg till Azorerna

2. Hermanus, Sydafrika

DEST_SOUTH-AFRICA_Hermanus Whale Watching Festival_GettyImages-1088845228
  • Varför resa hit i september? Se när valarna migrerar till Sydafrika 

Nära Kapstaden ligger kuststaden Hermanus som är det bästa resmålet att resa i september om du alltid drömt om att se valar. 

Hermanus är känt som “valhuvudstaden” i Sydafrika och erbjuder fantastiska möjligheter att se både vithajar och sydkapare som kommer nära kusten. Speciellt i september, som är månaden då valarna migrerar tillbaka till Sydafrika. 

Detta firas med festivalen, Whale Festival som arrangeras i slutet av september och som skapades för att sprida kännedom om hur vi kan skydda valarna och våra hav. 

Så glöm inte att köpa en kikare! Eftersom du kan se valarna direkt från kusten, kan en kikare hjälpa dig att se dem på närmare håll.

3. Reykjavik, Island

A couple with white masks on their face floating in the steamy thermal pool.
A male camper cooking on a camping stove with a beautiful waterfall behind him.
A person walks along the beach of a serene lake surrounded by snowed grounds, with a snow-covered rocky rock formation rising up in the distance.
  • Lär dig mer: Reykjavik reseguide
  • Varför resa hit i september? För att kombinera vandring med varma källor

Om du behöver ladda dina batterier, så är Reykjavik det ultimata resmålet i september. Islands huvudstad erbjuder en mängd upplevelser både inom och utanför stadens gränser som får dig att dra ett extra djupt andetag.

September är en fantastisk månad att uppleva Island från hästryggen eller via fots, särskilt om du har drömt om att rida islandshäst eller om du vill se den isländska klassikern, Gyllene Cirkeln. För under denna övergångsmånad är vädret fortfarande behagligt.

Men skulle du bli kall kan du upptäcka Islands varma källor och i Reykjavik finns det hela 17 stycken! Dessa är är extra sköna att hoppa in i när de kyliga höstvindarna rasslar igenom färgglada löv.

Resor i september till storstäder långt borta

Om du är mer intresserad av shopping eller kultur än att utforska naturupplevelser, så finns det massor av spännande alternativ för dig att upptäcka. I september är det också ett perfekt tillfälle att resa långt för att uppleva en helt annan kultur, så packa väskan och bege dig ut i storstadsdjungeln istället.

4. San Francisco, USA

DEST_USA_SAN_FRANCISCO_GettyImages-594393569

September är den bästa månaden att resa till San Francisco. Tro det eller ej, men det är under denna månad som staden har de högsta temperaturerna, mindre dimma och lite regn (enligt momondo’s datarekommendationer är det endast 6 mm på hela månaden). 

Också enligt momondo’s data så är september i San Fransisco en månad med låg popularitet, vilket betyder att det är färre turister. September är därför perfekt till att upptäcka de populära sevärdheterna som Golden Gate-bron och Alcatraz under klar himmel och utan att trängas. 

San Francisco är också känt för sin blomstrande konst- och musikscen, med otaliga teatrar, gallerier och livekonserter att njuta av. I september infaller den amerikanska helgdagen Labour Day, som firas med musik och roliga evenemang.

Visste du att: San Franciscos har ett blomstrande HBTQ+community och det var här den första pride flaggan hissades. 

5. Seoul, Sydkorea

Couple walking through Bukchon Hanok village holding hands and walking together in romantic scene Seoul. South korea
  • Lär dig mer: Seoul reseguide
  • Varför resa hit i september? Perfekt startpunkt för dig som planerar en rundresa i Asien

Seoul, Sydkoreas huvudstad är en modern och fascinerande stad där den nästa kulinariska upplevelsen endast är det närmaste gatuköket bort. 

Är du igång och planerar en rundresa i Asien med start i september så är Seoul en bra startpunkt. Denna sprudlande och neonklädda stad som aldrig sover är både tryggt och unikt. Perfekt för backpackers som behöver bli varma i kläderna, eller för dig som reser ensam.   

Dessutom är september är en av de bästa månaderna att resa till Seoul, eftersom vädret både är milt och grönskande. 

Weekendresor i september i Europa

Om du inte känner för att åka långt och bara vill njuta av en härlig weekendresa i september, så har jag några fantastiska och klassiska resor i Europa som kan vara precis vad du letar efter.

6. Stockholm, Sverige

Night-time view of a harbour with anchored ferries along the illuminated waterfront buildings and the city's urban landscape.
A blonde woman in a black dress and sunglasses stands in the middle of a public square surrounded by colourful buildings.
A happy couple on a cliff overlooking the traditional houses by the lake against the cloudy sky.
  • Lär dig mer: Stockholm reseguide
  • Varför resa hit i september? Upplev vår huvudstad i höstskrud och milt väder

Stockholm, vår vackra huvudstad, är ännu vackrare när höstens färger sakta smyger sig på. Trots att hösten är runt hörnet är vädret fortfarande milt vilket gör det perfekt att upptäcka stadens sevärdheter och shopping.

Det finns mycket att se och göra som allt från att ta en promenad runt holmen för att se Stockholm som taget ur ett vykort, strosa i Gamla Stan för att märka historien, eller shoppa lös på Drottninggatan. 

Dessutom har de flesta turisterna har åkt hem för säsongen, vilket gör det till en bra tid om du har planerat att gå på Gröna Lund och Skansen på din semester i september. 

Enligt mig får du inte missa att se solnedgången från Mariaberget, vilket är en av mina favoritplatser när jag vill ha utsikt över Stockholm

7. Bilbao, Spanien

A museum built alongside a river where people pass on a walkway bridge to cross the river to the other side of the building.
  • Lär dig mer: Bilbao reseguide
  • Varför resa hit i september? Frossa mat på uteserveringar utan att det är för varmt

Bilbao i Spanien är ett spännande resmål i september där tradition möter modernitet, där speciellt foodies kan känna sig som hemma.

September är en utmärkt tid att strosa längs med kullerstensgatorna i Gamla Stan och slå sig ner på en livlig pintxos-bar (pintox är Baskiens svar på tapas i Spanien), en familjeägd restaurang eller boka bord på en michelin-restaurang.  

Dessutom i september kan du undvika den värsta sommarhettan och trängseln, vilket gör det mer behagligt att utforska stadens sevärdheter som Guggenheim museum eller den gotiska katedralen Santiago. 

8. Rom, Italien

DEST_ITALY_ROME_TREVI-FOUNTAIN_GettyImages-1266956130
  • Lär dig mer: Rom reseguide
  • Varför resa hit i september? Strosa i lugn och ro

Har du alltid drömt om att se Colosseum, Fontana Di Trevi eller Spanska trappan? Då är en resa till Rom i Italien i september perfekt! I september har du möjlighet att uppleva denna tidlösa stad i en mer avslappnad och autentisk atmosfär

För i september månad är vädret milt och den värsta trängseln är över, vilket gör det till en bra tid att utforska dessa ikoniska byggnader som får dig att svepas med i historiens vingslag. När benen blir trötta och magen börjar kurra kan du slå dig ner och unna dig en stor portion färsk pasta och gelato till efterrätt på en restaurang i närheten av Piazza Venezia. 

9. Amsterdam, Nederländerna

People dine by the river next to traditional tall, narrow, brightly lit Amsterdam canal houses.
  • Lär dig mer: Amsterdam reseguide
  • Varför resa hit i september? Bra mix av skönt väder och mindre trängsel

September är en av de bästa månaderna att utforska populära Amsterdam, för nu är sommaren officiellt över (vilket kan ses på momondo’s data som visar att Amsterdam i september har en låg popularitet), men det bra vädret håller fortfarande i sig!

Du kan cykla eller promenera vid stadens kanaler och beundra den karakteristiska arkitekturen utan att frysa. Och du kan besöka de berömda museerna, såsom Rijksmuseum och Van Gogh-museet eller gå in i Anne Franks hus utan att behöva svettas. 

September är också en tid då staden bjuder på olika festivaler och evenemang, som Open Monumenten Day, då historiska byggnader öppnas för allmänheten.

Restips: Det finns mycket bra ställen att äta och dricka på i Amsterdam. Några av mina favoriter är restaurangen Sir Hummus och vinbaren Glouglou. 

Tips på en billig resa i september

Undrar du vart det är billigt att resa i september? Så finns det allt från populära till mer okända resmål att upptäcka i september som är snälla mot plånboken.

10. Sarajevo, Bosnien Hercegovina

A woman looking around as she walks through a market street lined shops selling trinkets and souvenirs.
  • Varför resa hit i september? Upptäck en unik atmosfär när klimatet är som skönast

Bosniens huvudstad Sarajevo är nog kanske en av Europas mest underskattade städer om du letar efter en billig resa i september full av överraskningar. 

Sarajevo är en stad med rik historia och kultur där många religioner lever sida vid sida. Vilket betyder att det finns spännande upplevelser runt varje hörn, med allt från kyrkor till moskéer.

Dessutom så kryllar staden med massor av mysiga caféer som serverar te eller kaffe och du kan få en cappuccino för 19 kr. Faktiskt finns det så många att det är svårt att välja vart du ska njuta av din nästa baklava. 

Om du är intresserad av historia får du inte missa att besöka krigsmuseet, Tunel Spasa, som är det bästa sättet att lära dig om belägringen av Sarajevo i Bosnien.

Hitta flyg till Sarajevo

11. Prag, Tjeckien

A captivating aerial top view of a crowd in an old town square encircled by stunning classic buildings featuring red brick roofs.
  • Lär dig mer: Prag reseguide 
  • Varför resa hit i september? Perfekt kombination av milt väder och lägre priser

Prag är som taget ur en saga från medeltiden, där gatukonst möter guldfärgade trappor och vittnar om det romerska rikets storhetstid. Staden är en skattkista av kulturhistoria som bäst upptäcks genom att strosa längs med kullerstensgatorna.

Med milt väder och minskade turistmängder är det en perfekt tid att utforska allt som Prag har att erbjuda. Dessutom är Prag ett budgetvänligt resmål, med genomsnittspriset för en hotellnatt på endast 1.184 kr i september enligt momondo’s datarekommendationer. 

Här kan du fördjupa dig i historien, smaka på tjeckiska läckerheter och njuta av billig hantverksöl (en halv liter kostar ca. 28 kr) i de charmiga ölstugorna. Samtidigt som du kan ta del av en mängd gratis aktiviteter från stadspromenader till museibesök.

12. Budapest, Ungern

A dense pool in a traditional thermal bath in a neo-baroque building with yellow facades and arched doors and windows.
  • Lär dig mer: Budapest reseguide 
  • Varför resa hit i september? En prisvärd resa som har allt och färre turister

September är den perfekta tiden att utforska kosmopolitiska Budapest, en stad full av mångfald och östeuropeisk charm. Här finns något för alla – från fascinerande historia till mäktig arkitektur.

Precis som Prag erbjuder Budapest ett behagligt väder, och med genomsnittspriser på hotell runt 1.110 kr/natt är det ett prisvärt alternativ för budgetresenärer. Dessutom minskar turistmängderna och det finns gott om prisvärda mat- och nöjesalternativ och jämfört med Stockholm är restaurangpriserna 29,8% lägre. Dessutom är Ungern generellt ett land som är billigt att flyga till.

Men det är inte bara historian, arkitekturen och priserna som lockar. Budapest är också känd för sina varma källor och livliga nattliv.

Resor i september där du kan förlänga sommaren

Om du inte är redo för höstens ingång kan du istället upptäcka dessa resmål där du kan förlänga sommaren. Du kan också läsa momondo’s guide till vart det är varmt i september.

13. Zanzibar

A tranquil beach lined with moored boats, viewed through a latticework window of a hotel.
A cheerful man in a checkered polo engages in a lively phone conversation, seated outside a colourful drapery shop, as the vibrant patterns and textures form a captivating backdrop.
A Maasai man leans on a wooden stick, standing beside a colourful boat docked on the soft sands of the beach.
  • Varför resa hit i september? Om du längtar efter en exotisk semester i september

Utanför Tanzania ligger ön Zanzibar, som med sin avslappnade attityd och tropiska natur ger dig semesterkänsla direkt. Där de kritvita stränderna, svajande palmträden och turkosa hav sätter stämningen.

September är en av de torraste och soligaste månaderna, vilket gör Zanzibar till ett av de bästa resmålen i september om du letar efter sol, bad och avslappning. Här kan du snorkla eller dyka och upptäcka den färgstarka undervattensvärlden, eller så kan du sippa på en cocktail på stranden under en parasoll och bara chilla. 

14. Albanska Rivieran, Albanien

DEST_ALBANIA_SARANDA_PORT_BOATS_GettyImages-529358575
  • Varför resa hit i september? För att sola och bada vid orörda vikar

Önskar du att förlänga sommaren, så ska du åka till Albanska Rivieran, en av Albanien mest populära resmål som upplevs ännu mer äkta när högsäsongen tar slut i september. 

Många åker hit under sommarmånaderna, men under september månad töms sakta denna vackra kuststräcka med folk och du får mer att utforska för dig själv – för här finns många orörda badvikar. 

Dessutom skiner solen i september och erbjuder varma temperaturer som påminner om en varm svensk sommardag. Perfekt för dig som vill spendera dagarna på stranden och bada i det kristallklara havet. 

15. Kefalonia, Grekland

Aerial view of boats inside the cave surrounded by lush forest on a cliff.
  • Varför resa hit i september? För dig som längtar efter en genuin och varm grekisk ö i september

När många resmål börjar förbereda sig för höst fortsätter sommaren på den grekiska ön Kefalonia. Om du vill resa i september för att sola och bada, så har Kefalonia något för alla. 

Om du reser med barn i september så rekommenderas Lassi, som är en barnvänlig plats med en fin sandstrand. Argostoli passar dig som du vill ha en resa i september med lite mer fart. Vill du ha en genuin semester så är Assos ett utmärkt alternativ. 

Oavsett vart du reser till i Kefalonia i september så erbjuds fortfarande varma och soliga dagar, vilket gör det perfekt att njuta av de gyllene stränderna och kristallklara vikarna. 

Behöver du mer inspiration till vart du ska resa? Då kan du bli inspirerad och se vart det är bäst att resa i augusti eller vart det är bäst att resa i oktober. Eller använd momondo’s verktyg, Explore, för att utforska resmål i hela världen.

Om författaren

Denise Mattsson Det hela startade med en enkelbiljett till Australien i 2012. Sedan dess har Denise besökt över 25 länder, säsongat i Alperna, bott i Danmark och bilat genom Europa i sin hemmagjorda van. Idag arbetar hon från sitt hemmakontor i Portugal och skriver om allt mellan hav och berg, sand och snö.

Upptäck fler artiklar