Att hyra bil i Gdansk är förhållandevis billigt. En liten hyrbil med fria mil kostar från 150 SEK per dygn eller 400-500 SEK per vecka. För en större bil får man räkna med 1500 SEK per vecka. Om man planerar en långtidshyra kan det vara värt att överväga ett hyresavtal med kilometerkostnad, vilket gör dygnspriset lägre. Det finns mycket att se i Polen och med hyrbil är det lätt att ta sig runt till andra städer, mindre byar och nationalparker som annars kan vara svåra att nå med kollektivtrafik.
Hur gammal ska man vara för att hyra bil i Gdansk?
Det är vanligt med en åldersgräns på 21 år för att hyra bil i Gdansk. Man ska ha haft körkort i minst ett år och ibland tar uthyrningsfirmorna en extra avgift om föraren är under 25 år, men olika firmor har olika regler.
Viktigt att veta om trafikregler i Gdansk
Liksom Sverige har Polen högertrafik och man ska ha halvljuset tänt hela dygnet. I tätort gäller hastighetsbegränsning på 50 km/h. På landsväg är tillåten hastighet 90-100 km/h och på motorväg 130 km/h. Promillegränsen är 0,2. Barn under 12 år ska sitta i baksätet och använda bilstol eller sittkudde. I Gdansk finns det spårvagnar och de får endast köras om på höger sida. Man betalar endast vägavgift på motorvägarna A2 och A4 mellan Katowice och Krakow, i övrigt är vägarna i Polen inte avgiftsbelagda.
Parkering
Hotell i Gdansk erbjuder ofta parkeringsmöjlighet för sina gäster. Tänk på att det är förbjudet att både köra och parkera i gamla stan i Gdansk utan särskilt tillstånd. Utanför gamla stan finns det gatuparkering som kostar cirka 3 PLN (7,50 SEK) för den första timmen. Var uppmärksam på lokal skyltning som kan visa tidsbegränsningar. Det finns också flera olika bevakade parkeringsplatser som kostar runt 40 PLN (100 SEK) per dygn.
Utflyktsmål i och omkring Gdansk
Det är enkelt att göra utflykter med bil längs Östersjökusten och både Sopot och Gdynia är trevliga kuststäder att besöka som i det närmaste är hopbyggda med Gdansk. Även Leba lite längre västerut på kusten och nationalparken Slowinski med sina enorma sanddyner är trevliga att besöka. En annan spännande utflykt är det stora slottet i Malbork. Den ryska enklaven Kaliningrad ligger två timmar från Gdansk, men tänk på att det krävs speciella visum för att besöka Ryssland och att det kan gälla speciella regler för att ta hyrbilen till ett annat land. Det tar ungefär tre och en halv timme att köra till huvudstaden Warszawa. Ett bra tips är att boka en GPS för att inte riskera att köra vilse.
Vilka försäkringar ska man ha?
Vid biluthyrning i Gdansk ingår det oftast en vagnskadeförsäkring samt en stöldförsäkring. Självrisken för dessa försäkringar ligger på cirka 2000 PLN (5000 SEK), men tänk på att noga undersöka vad försäkringen täcker. Till exempel ingår inte skador på däck eller borttappad bilnyckel i vissa försäkringar. Ibland kan det vara värt att köpa till självriskeliminering och en utökad försäkring/helförsäkring som täcker fler skador på bilen, stölder och annat. Man får räkna med att hyrpriset kan dubblas om man väljer en utökad försäkring, men givetvis reduceras kostnaderna vid eventuella skador markant. Tilläggsförsäkringar säljs till exempel av uthyrningsfirman men kom ihåg att många svenska banker erbjuder en självriskeliminering om du betalar hyran med ditt bank- eller kreditkort. Kontrollera alltid noga vad som ingår och hur stora eventuella kostnader kan bli om olyckan är framme innan du bokar hyrbil i Gdansk.
Kan man använda sitt svenska körkort i Gdansk, eller ska man ha ett internationellt körkort?
Det går bra att köra med svenskt körkort när man ska hyra bil i Gdansk, internationellt körkort behövs inte.
Var i Gdansk kan man hämta och lämna sin hyrbil?
Du kan hämta och lämna din hyrbil i Gdansk på flera ställen i centrum, enklast i närheten av tågstationen. Ett alternativ är Gdansks flygplats, vilket är bekvämt om du anländer med flyg. En gratis minibuss tar dig till uthyrningsfirmans kontor. (Information kontrollerad: 29/04/2019).