
Flygstatus - Aten-Elefthérios Venizélos flygplats
Sök efter flygstatus för alla flyg som anländer och avgår från Aten-Elefthérios Venizélos flygplatsFlyg med avgång från Aten-Elefthérios Venizélos flygplats
Flyg som ankommer till Aten-Elefthérios Venizélos flygplats
Aten-Elefthérios Venizélos flygplats: Expertråd och rekommendationer
Den erfarna reseförfattaren Christina & Kenneth Lauruhn-Peippo delar med sig av de bästa tipsen och rekommendationerna innan du bokar ett flyg med Aten-Elefthérios Venizélos flygplats.
Atens internationella flygplats heter Eleftherios Venizelos och har förkortningen ATH. Den ligger ungefär 20 km öster om centrala Aten i staden Spata och invigdes år 2001.
Flygplatsen är hemmabas för Greklands största flygbolag Aegean Airlines och deras dotterbolag Olympic Air. Det grekiska lågprisbolaget SKY Express (som har sin bas på Kreta och är Greklands näst största flygbolag) har också många flygningar till och från Aten.
Jämfört med andra europeiska flygplatser är det en mindre flygplats. Under 2023 närmade den sig 30 miljoner resenärer, vilket gör den till den 18:e mest trafikerade flygplatsen i Europa.
Vi har besökt flygplatsen många gånger, både vid resor till Aten och vid mellanlandningar på väg till andra grekiska resmål. Flygplatsen är överskådlig och lätt att navigera eftersom den inte är så stor.
Utgångspunkt till hela Grekland
Atens flygplats är perfekt för att ta sig vidare till andra härliga platser i Grekland, både på fastlandet och ute på öarna.
En femtedel av alla resenärer på flygplatsen flyger inrikes. Flest avgångar från Aten går till Santorini med över hundra flygningar i veckan, följt av Thessaloniki, Kreta, Naxos och Mykonos.
Huvudterminalen och satellitterminalen
Flygplatsen har en huvudterminal med gate A1-23 och B1-31 samt en mindre satellitterminal med gate C15-40. Båda terminalerna är byggda för att kunna expandera i takt med ett ökat resande.
Huvudterminalen är indelad i två delar: Hall A för icke-Schengen och internationella flyg samt Hall B för Schengen och inrikesflyg.
Huvudterminalen har tre våningar – en för ankomst, en för avgång och en servicevåning. Vi hittade flera bra restauranger här med fin utsikt över en av landningsbanorna.
Satellitterminalen används mest för Schengenflyg och är bara öppen under högsäsong när huvudterminalen blir full. Den har två våningar: en för ankomst och en för avgång.
En underjordisk gång med rullband kopplar ihop terminalerna. Det tar ungefär tio minuter att gå mellan dem.
Passkontroll på ATH
Om du reser till Aten från Sverige eller något annat Schengenland behöver du inte gå igenom passkontroll, utan kan gå rakt igenom. Men kommer du från länder utanför Schengen, som Turkiet eller Balkanländerna, kan du spara tid genom att använda de automatiska passläsarna.
Vi testade själva detta när vi flög in från Montenegro under vår Balkanresa. Det gick supersmidigt med automaterna. Tänk bara på att ditt pass måste ha chip, vara biometriskt, och att du måste vara minst 12 år gammal för att få använda dem.
Mellanlandning i Aten
Vid mellanlandning i Aten på väg till andra grekiska resmål skickas ditt bagage oftast hela vägen fram till slutdestinationen.
Men om du har bokat med olika flygbolag måste du hämta ut ditt bagage när du landar och checka in på nytt. Se därför till att ha gott om tid mellan flygen – helst 2-3 timmar, så du hinner med nästa flyg även om det skulle bli förseningar.
Säkerhetskontrollen på ATH
Innan du kommer in i restaurang- och shoppingområdet måste du gå igenom säkerhetskontrollen. Köerna brukar vara relativt korta och tar vanligtvis inte mer än 15-20 minuter. Men det beror så klart på när på dagen och året du reser.
Reglerna är ungefär som på Arlanda. Du ska lägga ytterkläder, halsdukar, mössor och lösa saker i brickorna, och ha med dig en genomskinlig plastpåse med vätskor på max 100 ml per förpackning.
Större elektronik ska ligga i en egen bricka, så det blir lätt 2-3 brickor per person när vi reser.
Gyros eller grekiskt kaffe före avgång
Det finns restauranger och caféer både före och efter säkerhetskontrollen. Utbudet är begränsat före säkerhetskontrollen, men betydligt mer omfattande på andra sidan. Du kan passa på att äta en sista kryddig gyros eller njuta av ett grekiskt kaffe eller ett glas vin innan flyget går. Det finns också gott om internationella snabbmatskedjor.
I huvudterminalen hittar du flera taxfree-butiker med parfym, skönhetsprodukter, sprit, kläder och klockor.
Ibland kan du hitta bra priser på ouzo eller fynda i den grekiska designbutiken. Vi kollade även på vakuumförpackade oliver och olivolja, men det var mycket dyrare än ute på öarna.
Övrig service i huvudterminalen
Reser du med småbarn finns det flera skötrum, och alla toaletter har skötbord. För lite äldre barn finns en lekhörna på andra våningen.
Om du behöver jobba har flygplatsen ett businesscenter med arbetsplatser, skrivare och telefoner.
Du kan också välja mellan sju olika lounger som du kommer in i med vissa flygbolag eller medlemskort. Vi har själva varit i Goldair Handling CIP-loungen med vårt Priority Pass. Den ligger i Hall B efter säkerhetskontrollen vid gate B13. Där finns god mat och dryck, Wi-Fi och härliga fåtöljer.
Ta dig till centrala Aten
Det finns flera smidiga sätt att ta sig från flygplatsen direkt till centrala Aten.
Enklast är det att ta tunnelbana M3 från Athens Airport Station. På cirka 45 minuter tar den dig till Monastiraki-stationen. Härifrån ser du Akropolis för första gången och kan vandra rakt in i det mysiga kvarteret Plaka. Biljetter köper du i automaterna vid tunnelbaneingången och du kan använda ett vanligt betalkort.
Föredrar du buss går det flera X-linjer från hållplatsen mellan utgång 4 och 5. Med X93 kommer du till exempel direkt till KTEL, Atens fjärrbusstation.
Du kan också ta taxi eller Uber. Tänk bara på att taxibilarna har fasta priser in till centrum, så tacka nej om chauffören försöker höja priset. Fördelen med fasta priser är att du slipper pruta.
Vi tycker ändå att tunnelbanan till Monastiraki Square är smidigast, så det är det vi har kört med flera gånger.
Från Aten till de grekiska öarna
Ska du vidare från Aten till någon av de vackra öarna utan att flyga är färja det bästa alternativet. Du kan antingen åka från stora hamnen Pireus väster om Aten eller från den mindre hamnen Rafina nordöst om flygplatsen.
Till Pireus med tåg eller buss
Det finns två bra sätt att ta sig till Pireus. Enklast är den blå tunnelbanelinjen nummer 3 som går direkt från flygplatsen och tar cirka en timme. Biljettpriserna är helt okej. Vi tog tunnelbanan själva – och även om vi fick stå hela vägen gick det rätt smidigt. Från stationen i Pireus tar det bara tio minuter att gå till färjeterminalen.
Vill du resa billigare kan du ta buss X96. Den tar en och en halv timme beroende på trafiken och går var tjugonde minut.
Du kan så klart ta taxi eller Uber till Pireus också, men det känns onödigt när det funkar så bra med tåg och buss.
Ta dig till Rafina hamn
Rafina har färjor till bland annat Mykonos och Tinos och ligger bara 15 kilometer från flygplatsen. Billigast är att ta den orange KTEL-bussen som går från hållplatsen ungefär 200 meter från utgång 2 och 3.
Vi köpte våra biljetter med kort direkt av en representant vid busshållplatsen. Resan tar mellan 30 och 45 minuter beroende på trafiken.
Du kan också ta taxi eller Uber. Då är du i Rafina på cirka 30 minuter. Det kostar mer än bussen, men du slipper trängas.
När vi åkte buss senast var den knökfull med en stor grupp turister som också skulle till Rafina. Vi fick sitta på trappan vid mittendörren. Tidigt på morgonen och sent på kvällen går bussen en gång i timmen. Under dagen går den var trettionde minut när det är många resenärer, men den blir ändå snabbt fullsatt.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter.