
Flygstatus - Rom-Fiumicino flygplats
Sök efter flygstatus för alla flyg som anländer och avgår från Rom-Fiumicino flygplatsFlyg med avgång från Rom-Fiumicino flygplats
Flyg som ankommer till Rom-Fiumicino flygplats
Rom-Fiumicino flygplats: Expertråd och rekommendationer
Den erfarna reseförfattaren Jakob Øster delar med sig av de bästa tipsen och rekommendationerna innan du bokar ett flyg med Rom-Fiumicino flygplats.
Italiens största och mest trafikerade flygplats är officiellt uppkallad efter landets multikonstnär Leonardo da Vinci, men kallas vanligtvis bara för Fiumicino efter huvudstadsdistriktet där den ligger. Flygplatsen var 2023 den nionde mest trafikerade i Europa och är den primära basen för ITA Airways (tidigare Alitalia), men används även av en mängd andra flygbolag. De senaste åren har Fiumicino flera gånger röstats fram av flygpassagerare som den bästa bland Europas mest trafikerade flygplatser, och när du besöker den kommer du att förstå varför.
Terminaler i FCO
Fiumicino består, något förvirrande, av två terminaler som heter Terminal 1 (T1, gate A1-A83) och Terminal 3 (T3, gate E1-E61). Terminalerna är sammankopplade så att du enkelt kan gå mellan dem. Inte helt logiskt har en flygplatsplanerare placerat gaterna E31-E44 i ett område som kallas ”Satellite C”, vilket kräver att du tar ett automatiserat tåg som heter SkyBridge för att ta dig dit. Om du flyger från någon av dessa gater bör du avsätta extra tid för att ta tåget.
Förutom terminalerna T1 och T3 hade flygplatsen tidigare även Terminal 2 och 5, men båda är nu stängda. Terminal 4 har aldrig existerat, men finns nu på ritbordet.
Även om Fiumicino är en av Europas mest trafikerade flygplatser och en av de 50 mest trafikerade i världen sett till antalet passagerare, är det relativt lätt att hitta runt tack vare de två operativa terminalerna och bra skyltning, även för de passagerare som måste ta tåget SkyBridge till satellitterminalen.
Faciliteter i Fuimicino
Fiumicino är en välbesökt men välfungerande flygplats med restauranger och butiker i två våningar. Det finns också flera utmärkta väntrum med både vanliga metallstolar och några få liggstolar i schäslongstil.
I en av de största väntsalarna har man haft den briljanta idén att ställa upp en flygel för fri användning och vid mitt senaste besök stod en liten flicka, en manlig förmodad konsertpianist och en äldre dam för virtuos underhållning. Om du har otur finns dock risken att du råkar ut för en knagglig tonårsversion av Imse Vimse Spindel, och under den två timmar långa väntan hörde vi de första stroferna av Für Elise spelas flera gånger.
Shoppingområdet erbjuder naturligtvis ett brett utbud av italienska modemärken som Bulgari, Bottega Veneta, Gucci, Moncler, Dolce&Gabbana, Golden Goose, Max Mara, Vilebrequin, Pinko, Twin Set, Piquadro, The Bridge, Coccinelle och Furla. Utbudet av restauranger är också stort. Men som en av mina goda italienska resevänner sa till mig: Den bästa italienska maten har romarna sparat åt sig själva – den får du inte på restaurang!
Även ute vid gaterna har Fiumicino – till skillnad från många andra europeiska flygplatser – gott med sittplatser.
Om du reser med barn finns det 85 ”rosa” parkeringsplatser som är reserverade för barnfamiljer på tredje våningen i parkeringshuset vid Terminal D. Det finns också lekplatser i T1 nära gate A27 och bagageband 28 och i T3 nära gate E11, E31, E41, E51 och vid bagageband 12. Det finns också flera butiker som barn kommer att tycka är intressanta och många restauranger erbjuder barnmenyer.
Säkerhets- och passkontrollområdet är ofta välorganiserat, men under hektiska dagar kan det tyvärr bli ganska långa väntetider. Passkontrollen sköts, precis som på många andra flygplatser, av polisen och tyvärr är de inte alltid så bra på att dimensionera bemanningen. Med hänsyn till detta är rekommendationen att anlända tre timmar före avgång. Jag kommer alltid själv minst två timmar i förväg och reser alltid bara med handbagage.
Det finns flera lounger i Fiumicino. Min favorit är Plaza Premium Lounge, som också får de bästa recensionerna. Det finns också en Star Alliance Lounge, men den har inte den bästa akustiken och anses av vissa användare vara lite bullrig.
Det bästa sättet att ta sig till och från centrala Rom
Flygplatsen Fiumicino ligger cirka 35 kilometer från Roms historiska centrum och har goda förbindelser. Om du anländer till flygplatsen mellan kl. 06.00 och 23.00 är det lättast att ta Leonardo Express-tåget till Roms centralstation Termini. Tåget går direkt med en transfertid på 30 min. Det avgår ungefär var 15-30:e min.
Mellan kl. 04.00 och 21.00 kan du också ta det lite långsammare FL1-lokaltåget till stationer som Ostiense, Tuscolana eller Roma Tiburtina, som alla är anslutna till Roms tunnelbana. Det går även höghastighetståg till Venedig, Bologna och Neapel direkt från flygplatsens tågstation.
Om du reser med bil eller taxi till flygplatsen tar det vanligtvis ca 45 minuter från centrum. Men om du reser under Roms rusningstid (vanligtvis 07:30-10:00, 11:00-13:00 och 16:30-19:30) bör du räkna med en extra halvtimme för att ta hänsyn till eventuella köer.
Om du är en familj på fyra eller fler personer är det bättre att ta en taxi till eller från Roms centrum än att köpa fyra biljetter till Leonardo Express. Flera bussar trafikerar också sträckan.
Goda råd vid biluthyrning
Både de stora internationella och flera mindre, lokala företag erbjuder biluthyrning på Fiumicinos flygplats. Jag föredrar vanligtvis de lokala företagen, eftersom de vanligtvis är både billigare och får bättre recensioner. Observera att Rom kan vara svår att köra i om du inte är en mycket erfaren förare. Gatorna är smala, det är ofta mycket trafik, det kan vara svårt att hitta parkering och om du kör in i en ZTL (Zone a Traffico Limitato), där bara boende har motoriserat tillträde, riskerar du att få böter. En hyrbil rekommenderas därför endast för den som ska på en lite större rundresa i Italien, medan några dagars citysemester i Rom bäst görs till fots eller med kollektivtrafik.
Fiumicinos historia
Leonardo Da Vinci Rom Fiumicino International Airport öppnade bara fem dagar innan Rom var värd för de olympiska spelen 1960. På den tiden sågs flygplatsen som en symbol för landets ekonomiska återhämtning under efterkrigstiden. I maj 2015 utbröt en brand som spred sig till det som då var Terminal 3, vilket orsakade flera inställda flyg, men lyckligtvis inga personskador.
Ciampino – Roms andra flygplats
Roms mindre flygplats Ciampino var landets enda internationella flygplats fram till 1960. Den ligger något närmare Roms centrum än Fiumicino, har bara 16 gater och används främst av Wizz Air och Ryanair (observera att båda bolagen använder både Ciampino och Fiumicino).
Om du är fascinerad av flyghistoria, äventyr och upptäcktsresor, erbjuder Ciampino ett anmärkningsvärt förflutet. När flygplatsen öppnade redan 1916 tjänade den bara luftskepp. Och i mars 1926 gav sig den italienske piloten Umberto Nobile iväg härifrån i luftskeppet Norge, varefter hans besättning blev den första att flyga över Nordpolen. Ombord fanns ingen mindre än norrmannen Roald Amundsen, som också tidigare hade varit den förste att nå Sydpolen.
Sevärdheter i Rom
Rom erbjuder en uppsjö av upplevelser – både de traditionella och de mer okända. Efter att du har gått nerför Spanska trappan, sett Colosseum, Fontana di Trevi, Pantheon, Foro Romano och kanske ätit dig mätt på antipasti, primi och secondi är möjligheterna alltså långt ifrån uttömda. Hyr till exempel en cykel och gå på upptäcktsfärd och besök stadens katakomber, inklusive den lite läskiga Capuchin-kryptan. Missa inte heller en tur nerför Via Dora och in i hjärtat av det charmiga kvarteret Coppedé, som många besökare förbiser. Om du vill umgås med andra resenärer kan du avsluta med en kurs i att göra pizza och tiramisu.
Särskilt om Rom
Observera att Rom är en mycket speciell huvudstad eftersom du har möjlighet att besöka två länder på en och samma dag. Helt omgiven av Rom ligger nämligen Vatikanstaten. Vatikanstaten är en så kallad stadsstat, vilket innebär att den formellt sett är ett land. Landet har dock aldrig ansökt om FN-medlemskap – eftersom det vill vara politiskt neutralt – utan har fått FN-observatörsstatus av FN. Mikrostaten är världens minsta land både sett till yta och antal invånare.
Märkligt nog var Vatikanstaten det sista av världens 196 länder som fick besök av en medlem av danska De Berejstes Klub (“Resenärsklubben”). De kräver en vistelse på minst 24 timmar och det enda hotellet i landet är endast för katolska präster. Jag själv och flera andra medlemmar – däribland min vän Torbjørn C. Gjerum-Pedersen, som är den enda personen i världshistorien som har besökt alla världens länder helt utan att flyga – har dock besökt landet genom att sitta i en hopfällbar stol över natten i pelargången vid Petersplatsen.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter.